woensdag 14 november 2007

Adsense ads alleen nog klikbaar op de tekst

Er verschijnen berichten dat Google Adsense de klikbare regio in haar ads gaat verkleinen naar alleen de tekst en dus niet meer de gehele rechthoek. De gedachte hierachter is het verkleinen van onbedoelde kliks. Dit kan potentieel de opbrengst uit Adsense in ieder geval tijdelijk flink verlagen.

Bovenstaand bericht vind zijn bron in een email die Google Adsense verzonden heeft aan Adsense publishers, vermoedelijk alleen nog maar in de US. Verschillende (Engelstalige) weblogs en fora besteden hier aandacht aan, bijvoorbeeld de volgende.

Mocht het verkleinen van de klik bare regio wereldwijd geïmplementeerd worden dan kan dit wel eens tot tijdelijk lagere opbrengsten leiden. Ik noem deze bewust tijdelijk. De per ongeluk gemaakte klikken worden minder wat in theorie tot hogere conversie en meer tevreden adverteerders moet leiden. Tevreden adverteerders leidt tot tevreden publiceerders.

Het zal echter wel even duren voordat de bewuste klikker zichzelf aangeleerd heeft om op de titel van de ad te klikken en niet op de tekst te klikken. Vooral in het begin misschien wat minder inkomsten.

Update:
Het gaat nu echt gebeuren. Op de Nederlandstalige en Engelstalige Google Adsense blogs wordt melding gemaakt van deze wijziging.

In forums zoals tbforum lees je dat webmasters de wijzigingen ook al echt zien.

Geen opmerkingen: