woensdag 28 november 2007

Het vinden van onvindbare cloaking

Ik lees regelmatig het prive log van Matt Cutts, hoofd spam van Google. Hij schrijft zo af en toe over wat webmasters proberen om de boel te flessen. Zo is er het cloaken waardoor de Google bot een andere pagina voorgeschoteld krijgt dan een gewone user.

Het verhaal van de Deense SEO met niet vindbare cloaking
Deze jongens bieden aan dat ze een website voor je optimaliseren waarbij de pagina's die Google krijgt verschillen van de pagina's die de gebruiker ziet. Sterker nog, deze vorm van cloaken zou niet op te sporen zijn door Google. Op deze manier kun je de google bot je keywords voorschotelen en de gebruiker een wat meer leesbare variant van de pagina. Cloaken is verboden in de webmaster guidelines van Google.

Blijkbaar zat Google er al bovenop en waren ze op zoek naar gebruikers van deze cloaking. Zoals je ook kan lezen in de FAQ sectie van hun website maken ze nogal wilde veronderstellingen. Zo zeggen ze dat er een user domein is en een Google bot domein. Alleen de laatste zou een penalty kunnen krijgen.

Het vinden van niet vindbare
cloaking pagina's
In het geval van de Deense jongens is er een klant die hun script online heeft staan maar niet goed geïnstalleerd. Er komen dus alleen maar foutmeldingen op het scherm waarbij namen als "cloaking_rss_reader" en "cloaking_link_building" worden gebruikt. Nu kan Google echt gaan graven en weten ze waar naar moeten zoeken. Succes voor alle klanten van www.cloaking-system.com (rel="nofollow").

Tips die meteen naar voren springen zijn:

Wat is nu eigenlijk de bom onder cloaken?
Je geeft een andere pagina aan de user agent Google dan aan de normale bezoeker. Ten eerste kun je de user agent zelf aanpassen met bijvoorbeeld de user agent switcher van Firefox. Dit kan ook handig zijn als je zelf wil checken of een website cloaked. Dit gebeurt nog al eens als een website gehackt is. Voor de gebruiker en webmaster is dan niet meteen duidelijk dat de site cloaked en eigenlijk links geeft naar een derde partij.

Daarnaast is het ook voor Google niet moeilijk om de bot van meerdere user agents te voorzien en de resultaten te vergelijken. Zijn deze verschillende dan is het tijd om een Google medewerker de website te laten bezoeken.

Milestones

1 opmerking:

Anoniem zei

Tof dat je op Effe7 gedumpt hebt! Ga door. Leuk artikel trouwens. Ik had het gemist.

Victor Peters